Защо се поставя фолио на фарове?

фарове

Автомобилните фарове и останалите пътепоказатели са не само средства за осветяване на пътя при шофиране през нощта, но и сигнални светлини, правещи ви видими за останалите участници в движението. Защо някои собственици поставят фолио върху предните фарове и какво е неговото предназначение? Вижте какво споделят от онлайн магазин Topcar в статията по-долу.

Каква е необходимостта от поставяне на защитно фолио на фаровете на колата?

Ако все още стъклената повърхност е нова и в безупречен външен вид, за да го съхраните за продължително време, препоръките са да използвате специалното фолио. Наличието му добавя защитен слой, предотвратяващ пожълтяване от директното греене на слънцето и попадналите върху него UV-лъчи или отделянето на топлина при светене на крушките. Допълнителната защита е необходима и поради носещите се във въздуха песъчинки и камъчета, нарушаващи прозрачността на стъклената част и намаляващи светлинното излъчване от фаровете.

Ако детайлът е стар и е настъпило замъгляване, поради попадане във вътрешността на вода или влага, поставянето на защитно допълнително покритие няма да помогне за отстраняване на проблема. Необходимо е сваляне, разглобяване и почистване отвътре.  

Какво представлява и защо е необходимо?

Това е безцветен и гъвкав прозрачен материал, чието основно предназначение е предпазване от поява на драскотини, счупване и пожълтяване на прозрачната повърхност. Предотвратява замъгляване на стъкления или пластмасов детайл.

Как се поставя?

Поставянето на фолио се извършва само, когато повърхността на фаровете е приведена в идеален вид. Ако е настъпило пожълтяване или помътняване, трябва предварително да се извърши полиране, до привеждане на най-добра прозрачност. Процесът протича най-общо в следната последователност:

  • почистете повърхността с изопропилов алкохол, така че да се отстранят всякакви мазни петна и участъци от обработваната зона;
  • подсушете със суха и мека кърпа, до пълно изсъхване;
  • вземете подходяща течност, която пристига с пръскащ механизъм, който позволява лесното и обилно нанасяне на течността върху стъклото;
  • прозрачният филм, когато е подбран за конкретната марка и модел автомобил, е изрязан с точност по формата, така че можете веднага да го нанесете и позиционирате по извивките;
  • в комплекта пристига шпатула от пластмаса, с която от единия край постепенно започнете да прогонвате въздуха до пълното прилепване.

За да се получи добър ефект от нанасянето, се изисква време и търпеливост да обработите цялата повърхност с шпатулата и да не се личи поставянето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *