Видове крикове за коли и тяхното приложение

Ако искате да сте подготвени за аварийни ситуации на пътя, е необходимо да притежавате правилния крик за кола. Той е неотменим инструмент в гаража на всеки автомеханик и може да спести време и усилия при непредвидени ситуации. 

В тази статия ще разгледаме основните типове и как да изберете най-подходящия за вашите нужди.

Какви видове крикове за коли съществуват?

Ето някои от основните видове, които може да срещнете в онлайн магазините и автосервизите:

  • трапецовидни – идеални за спешни случаи, тъй като са леки и лесни за пренасяне, но не са особено мощни;
  • “жаба” имат извита форма, която напомня за жаба, по-мощни са от предходните, но не са удобни за пренасяне;
  • бутилкови – с формата на бутилка, те са сравнително малки и мощни, което ги прави идеални за съхранение в багажника на колата.
  • “крокодил” – на колела са и позволяват лесно движение около машината, но поради факта, че са много големи – не са подходящи за обикновено ползване;
  • хидравлични – работят чрез хидравлична система и са изключително ефективни за повдигане на тежки превозни средства;
  • нископрофилни – предназначени са за повдигане на коли с ниско окачване. Нископрофилните са проектирани така, че да се поберат под автомобила, дори когато окачване е сведено до минимум;
  • “латерна” – използват се за повдигане на коли на неравен терен;
  • високоповдигащи – проектирани са така, че да повдигнат автомобила на достатъчно голяма височина, за да се сменят гумите или да се работи по двигателя
  • механични – това са традиционните крикове, използвани от голяма част от шофьорите. Отличават се с това, че не се нуждаят от електричество или хидравлична система за работа, защото функционират чрез ръчен механизъм. Достатъчно надеждни са за повечето леки коли;

В повечето онлайн магазини може да намерите широка гама от предложения, без значение какъв ви е необходим. Може да разгледате крикове за коли от ITT, като ще намерите и подпори, без които не е безопасно да влизате под превозното средство.

Какви крикове са подходящи спрямо приложението?

Изборът на правилния вид зависи типа на автомобила и предназначението. Ето кои са подходящи спрямо дейността, за която ви трябва:

      1. В автосервизи и гаражи

Хидравличните, както и тези тип “жаба” и “крокодил” са идеални за автосервизи и гаражи. Създадени са за повдигане на тежки превозни средства и са удобни за бързо и ефективно работене.

      2. За спешни случаи

Ако ви трябва за спешни случаи, механичните и трапецовидните са най-добрият избор. Достатъчно компактни са, за да се съхраняват лесно и са идеални при малки аварии или за смяна на гуми.

      3. За офроуд и SUV

Ако имате джип или SUV, високоповдигащите са перфектната опция. Те позволяват да го повдигнете на достатъчно високо ниво, за да може да се работи под него.

Независимо от това дали сте професионален механик, или просто имате нужда от крик за личната си кола, е важно да знаете различните типове и за какво се използва всеки един от тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *