От какво количество масло се нуждае автомобила

От какво количество масло се нуждае автомобила

От какво количество масло се нуждае вашата кола

За да може колата ви да остане по-дълго време в движение, трябва редовно да извършвате поддръжка на нужните части. Една от основните процедури е смяната на двигателното масло на автомобила. Нека си припомним за какво е нужно то, през какъв период от време се подменя и какви са начините за извършване на процеса.

Кога и защо трябва да извършим смяната

Основната функция, която всяка моторна течност изпълнява, е, разбира се, защитата на работещите механизми от преждевременно износване. Достигайки до повърхността на всички части, то намалява силата на триене между тях. Това предпазва двигателя и да удължава живота му. Няма как да се каже колко често трябва да бъде сменяно. Нужната честота за всяко превозно средство е различна. Определя се от производителите не само въз основа на пробега, но и на времевата линия. При съвременните автомобили, маслото трябва да се сменя на:

  • 10 000 – 12 000 хиляди километра;
  • 15 000 хиляди километра.

А колко често трябва да се прави от шофьорите, които не успяват да изминат това разстояние? В този случай е добре да се спазват препоръките на самия завод за автомобили и да се подменя най-малко веднъж годишно.

Задължителна ли е смяната масления филтър

Знаем, че маслото се изпомпва през филтъра, за да се пречисти и използва отново. Ако масленият филтър е прехвърлил срока си на смяна и вече е силно замърсен, вредните примеси престават да се утаяват в безопасна зона и се натрупват в смазочния филм. Това е причината маслото бързо да се захабява и системата на двигателя да се износва.

Няма начин, по който да се провери състоянието на стария филтър и да се оцени колко е замърсен, след като сте го отстранили. Първоначалният му вид дава признаци, че можете да го ползвате отново, но не може да бъде поставен обратно. Представете си за секунда, че сте решили да дадете на филтъра втори шанс и сте го завили обратно. В случай, че е бил запушен, след няколко хиляди километра, той ще спре да събира мръсотия и ще започне да използва току що изкараното масло. В резултат на това полезните свойства на скъпия смазочен материал незабавно ще изчезнат, което ще доведе до сериозни повреди в работата на двигателя.

Какво количество течност е нужно за смяната

Необходимото количество обикновено е средно от около 3,5 до 5 литра. Разбира се, всичко е относително и зависи от големината на мотора на превозното средство. За да видите точно колко продукт трябва да използвате, добре е, предварително да разгледате ръководството за експлоатация на автомобила, в което производителя дава количеството на съответните обеми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *